Welk type zwembad kiezen?

Algemeen zijn er heel wat manieren om de kuip van uw zwembad te bouwen in beton of in kunststof, elk met zijn eigen plus- en minpunten. We helpen u graag de verschillende materialen te vergelijken en belichten met plezier de voor- en nadelen van elk.


De betonnen zwembadkuip met liner

Zoals de naam doet vermoeden, gaat men bij een gemetste kuip aan de slag met betonstenen die men op elkaar metst. Alternatieven zijn werken met prefab betonplaten of met holle blokken uit geëxpandeerd polystyreen (beter gekend als Isomo) die men vervolgens vol beton giet.

De gemetste kuip wordt nadien met een liner of folie bekleed. Een zwembadliner is in essentie een grote kant-en-klare zak die u in uw zwembad spant om het waterdicht te maken. Het grote voordeel hierbij is zijn prijs. Daarnaast is hij ook volledig op maat te maken.

Het grootste nadeel bij dit type kuip is de waterdichtheid. De liner of de folie krijgt in de kuip heel wat te verduren. Zo staat er aan de buitenkant permanent druk op door het grondwater, omdat een gemetste kuip nooit helemaal waterdicht is. Wanneer de kuip niet perfect geplaatst is, verhoogt dit het risico op problemen. 

Hou bij een liner rekening dat de achterliggende structuur zichtbaar door de liner heen komt, de minste fout zal je nadien blijven zien.

Naar duurzaamheid laat deze afwerking soms wat te wensen over, zeker bij een gemetste (t.a.v. een gegoten) kuip. Ook UV-licht of eventueel een te hoge zuurtegraad van het water hebben een negatieve impact op de levensduur van de liner. De beste gemetste kuipen met liner gaan ongeveer tussen de 10 en 15 jaar mee, nadien moet je de liner volledig vervangen. De levensduur zal afhangen van de kwaliteit van de liner.  

De kunststof zwembadkuip

Een kunststof kuip of monoblok-zwembad wordt in zijn geheel gebouwd in de fabriek of het productie-atelier en nadien in uw tuin geplaatst. Afhankelijk van de bereikbaarheid van de werf, zit de kunststofkuip op 1 (lange) werkdag in de grond. Op één week is je zwembad zwemklaar (plaatsing kuip, vullen met water, plaatsing boordstenen, aansluiten technisch pallet)!

Een kunststof zwembad vereist bovendien erg weinig onderhoud.

Hoewel de snelle plaatsing een voordeel is van elke monoblok-zwembad, hangen andere voor- en nadelen af van het type kunststof waarvoor u kiest.

De kuip kan vervaardigd worden uit één van de volgende materialen:

  • Polyester
  • Vinyl-ester
  • Polyethyleen
  • Polypropyleencarbonaat (PPC), meestal polypropyleen genoemd

1. Polyester zwembad

Met polyester kan u niet alleen gegoten betonnen kuipen afwerken, u kan er ook hele zwembaden mee maken. In de monoblok-categorie is dit materiaal het goedkoopst. Echter blijven dezelfde nadelen gelden als hierboven vermeld. Uw zwembad zal dus gevoelig zijn voor osmose en na een aantal jaren kan er verkleuring optreden.

Meestal ben u ook gebonden aan de vaste formaten en vormen die fabrikanten aanbieden.

2. Vinyl-ester zwembad

We blijven in het land van de esters. Dit materiaal lost veel van de problemen op waar polyesterbaden mee geconfronteerd worden. Het is veel resistenter aan osmose, er is minder verkleuring en het is door de regel duurzamer en steviger materiaal.

Echter bent u ook meestal gebonden aan de standaardformaten die leveranciers beschikbaar hebben. Wel heeft u keuze uit verschillende kleuren om het bad aan uw smaak aan te passen. Weinig verbazend komt dit uiteraard met een hoger prijskaartje.

3. Polyethyleen zwembad

De volgende kunststof op de lijst is polyethyleen. Alweer gaan we een stapje hoger qua voordelen. Dit materiaal heeft alle voordelen van de voorgaande en voegt er een aantal aan toe. Zo is de kuip antibacterieel en volledig recycleerbaar, wat de milieu-impact van uw zwembad ten goede komt. Daarnaast is het materiaal robuust, wat een lange levensduur garandeert.

Bovendien is maatwerk mogelijk. Als mogelijk nadeel kunnen we het belang van een goede uitlijning aanhalen. Polyethyleen is flexibel en moet dus bijzonder goed geplaatst worden. Een goede stielman is hier van uitzonderlijk groot belang. Het is ook iets temperatuurgevoeliger dan andere materialen.

4. Polypropyleen zwembad

Polypropyleen is de heilige graal onder de zwembaden. Een polypropyleenzwembad is een kuip die op maat is gemaakt door platen in polypropyleen aan elkaar te lassen. Polypropyleen is een soepele kunststof die veel positieve eigenschappen heeft. De meest belangrijkste is de chemische resistentie. De stof is antibacterieel. Dat maakt ook dat polypropyleen zwembaden nooit last zullen hebben van osmose. 

Polypropyleenbaden zijn scheurvast, licht en recycleerbaar.  De baden zijn waterdicht en de fabrikanten garanderen onopvallende lasnaden. De gladde wanden maken dat algenvorming onmogelijk is. De polypropeen platen zijn in de kern gekleurd, waardoor er dus geen lak- of vernislaag is voorzien. Een polypropyleenbad heeft een heel goede kleurvastheid.

Gezien het maatwerk is elke afmeting mogelijk. Het is uitermate bestand tegen de onderhoudsproducten die u gebruikt, de wanden zijn glad en de levensduur is immens lang. 

Een zwembad in polypropyleen heeft een moderne uitstraling, is relatief makkelijk te hanteren met de juiste hulpmiddelen en blinkt uit in strakheid. De binnenzijde is – over de hele oppervlakte – egaal, wat die strakke afwerking extra in de verf zet. 

Let bij de aankoop van een polypropyleen zwembad wel op de dikte van de platen die de fabrikant gebruikt. Op de markt worden er zwembaden verkocht met dikte 0.6 cm, 0.8cm of 1cm. Hoe dikker de platen, hoe hoger de kwaliteit en levensduur. Bij platen van 1cm gaat bovendien de isolatiewaarde sterk omhoog! Hierdoor hoef je niet extra bij te isoleren in tegenstelling tot baden gemaakt uit dunnere platen.

Vragen over welk type zwembad je moet kiezen?
Flow staat je graag bij met raad en daad!

De beste materiaalkeuze

Voor ons is polypropyleen dan ook de beste keuze. Dankzij de monoblok-aanpak garandeert FLOW een snelle plaatsing. De kunststof zorgt ervoor dat we alle pijnpunten van de traditionele zwembaden en andere materialen wegwerken. 

De voordelen nog eens op een rijtje:

1 | Antibacterieel: u wilt niet zwemmen in een broeihaard aan bacteriën en algen. Door het antibacterieel effect van polypropyleen en de gladde wanden van uw zwembad, vermijdt u dat er te veel algen en bacteriën zich nestelen in uw bad.

2 | Duurzaam: wanneer roestvrijstaal in de chemische industrie niet volstaat, gebruiken ze ook daar polypropyleen. Het materiaal is dus uiterst duurzaam. Vaak wordt het gebruikt in de petrochemie en de ziekenhuissector of in producten die duurzaam moeten zijn, zoals kunstgras, gasleidingen of zelfs opslagtanks van zwavelzuur. Met een zwembad dat osmose-vrij is, zich thuis voelt bij temperaturen van -20°C tot +90°C, geen last heeft van UV-licht en chemische producten geen aandacht schenkt, koopt u een zwembad voor het leven.

3 | Prijs: Een zwembad in polypropyleen is soms iets duurder in aankoop. Toch is de totaalprijs een voordeel omdat we weten dat u die dubbel en dik terugverdient dankzij de duurzaamheid en het onderhoudsgemak. In tegenstelling tot een betonnen kuip waar de liner kan scheuren/lekken of de betegeling moet hersteld worden, of een polyester bad waar osmose optreedt, moet u bij een polypropyleen zwembad geen herstellingen uitvoeren. De levensduur is bovendien ontzettend lang. In tegenstelling tot een liner die 10 tot 15 jaar meegaat, is dit een zwembad voor het leven.

4 | Op maat: een absoluut voordeel is dat polypropyleen maatwerk tot op de millimeter toelaat. Zo kunnen we bij FLOW bijvoorbeeld rekening houden met de randbetegeling zodat men door de aangepaste maat van het bad precies op een hele tegel uitkomt. Een aanpalend terras komt daardoor ook beter tot zijn recht.

5 | Dikte platen: bij FLOW maken wij gebruik van platen van 1cm dikte. Dit garandeert de lange levensduur en een degelijke isolatiewaarde. Bovendien worden de baden in België geproduceerd, waardoor we export vanuit het buitenland vermijden.  

polypropyleen zwembad

Benieuwd naar hoe de plaatsing van een polypropyleen zwembad in zijn werk gaat?


Wil u wel eens een kwalitatief zwembad uit polypropyleen zien?
Neem gerust contact op voor een vrijblijvende offerte of een gesprek.

Welk type zwembad kiezen?

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x