FAQ

Zwembad kostprijs en plaatsing

Hoeveel kost het om een zwembad te plaatsen?

U bent op zoek naar een zwembad op maat in harmonie met uw huis en tuin?

Via onze online calculator ontvangt u onmiddellijk een indicatie van de kostprijs van uw FLOW droomzwembad.

We komen ook graag even ter plaatse kijken om uw project te bespreken en een offerte op maat te maken. We zoeken samen naar het zwembad dat bij u past. Een zwembad dat samenvloeit met uw huis en tuin. Daar waar nodig geven we advies zodat u de beste en meest duurzame keuze kan maken, maximaal rekening houdend met uw smaak en budget.

Ontvang snel en eenvoudig een prijsindicatie voor uw droomzwembad

Hoe snel kan mijn zwembad geplaatst worden?

Een plaatsing van uw zwembad op 1 week tijd? Het kan bij FLOW zwembaden!

De plaatsing van een polypropyleen zwembad verloopt relatief snel, in tegenstelling tot de tijdrovende aanleg van een betonnen zwembad. De zwembadkuip wordt op voorhand gefabriceerd zodat deze in één stuk - in monoblok - geleverd kan worden. Voordat we deze kuip laten plaatsen, wordt door ons team de nodige grondwerken uitgevoerd. Na de plaatsing stabiliseren we de kuip en zorgen we voor de aansluiting van het zwembad op de benodigde faciliteiten. Tot slot wordt het zwembad afgewerkt met boordstenen. De aanleg van een eventueel terras wordt aansluitend op de plaatsing van het zwembad ingepland. 

De totale plaatsing neemt hooguit een week in beslag en zit inbegrepen in onze prijzen.


Zorgt FLOW ook voor de aanleg van mijn tuin, terras of poolhouse?

De keuze voor een zwembad bij FLOW is kiezen voor een levensstijl, voor thuiskomen.

Met FLOW creëren we een leefomgeving waar u volledig in kan opgaan. Wij nemen niet enkel de aanleg van het zwembad op ons, maar ook aanleg van de tuin, terras of poolhouse. FLOW creëert een plek waar niet enkel het water, maar ook uw energie kan stromen. Deze beleving - deze FLOW - stellen we voorop.

Boordstenen maken je zwembad af!

De keuze van boordsteen en zwembadtegel heeft veel invloed op de uitstraling van uw polypropyleen zwembad én tuin. De keuze van afwerkingsmateriaal is er dus niet eentje om licht over te gaan. Het zwembad moet niet alleen bij uw tuin en het huis passen, de materialen moeten u ook goed laten voelen en praktisch zijn.

De keuze van uw boordsteen bepaalt het karakter van uw zwembad en leefomgeving. Houdt u van een klassieke stijl? Dan gaat u wellicht eerder voor afgeronde boordstenen voor uw terras. Mag het wat strakker bij een moderne woning, dan spant de boordsteen met een rechte neus meestal de kroon. Heeft het tijdloze van natuursteen uw voorkeur of eerder het hedendaagse van keramiek? 

Naast het esthetische aspect, hebben boordstenen rond een zwembad ook een functie. Ze vangen het spatwater op en hebben hierdoor best ook een anti-slip effect, zeker met kleine kinderen in de buurt. Overweeg daarom een steen met een voldoende korrelgrootte, voor een grotere ruwheid én veiligheid.

Terras en poolhouse als belevingsruimte rond uw zwembad

Als kers op de taart, kan u door FLOW zwembaden een terras in hetzelfde materiaal laten aanleggen als de boordstenen van uw zwembad. Op die manier vormen uw zwembad, terras en tuin een harmonieus geheel. Om het totaalproject vlot te laten verlopen, trachten we de aanleg van uw zwembad en uw terras op hetzelfde moment in te plannen.

Zwembad type

Welk type zwembad kiezen?

Benieuwd naar onze polypropyleen zwembaden?

Ontvang meer informatieOntvang onze zwembadbrochure

Algemeen zijn er heel wat manieren om de kuip van uw zwembad te bouwen in beton of in kunststof, elk met zijn eigen plus- en minpunten. Een inbouw zwembad polyester? Of toch in vinyl-ester? We helpen u graag de verschillende materialen te vergelijken en belichten met plezier de voor- en nadelen van elk. Lees onze volledige analyse hier.

Volgens ons is polypropyleen de beste keuze. Dankzij de monoblok-aanpak garandeert FLOW een snelle plaatsing. De kunststof zorgt ervoor dat we alle pijnpunten van de traditionele zwembaden en andere materialen wegwerken.

We zetten de voordelen van een polypropyleen zwembad voor u graag op een rijtje:

1 | Antibacterieel: u wilt niet zwemmen in een broeihaard aan bacteriën en algen. Door het antibacterieel effect van polypropyleen en de gladde wanden van uw zwembad, vermijdt u dat er te veel algen en bacteriën zich nestelen in uw bad.

2 | Duurzaam: wanneer roestvrijstaal in de chemische industrie niet volstaat, gebruiken ze ook daar polypropyleen. Het materiaal is dus uiterst duurzaam. Vaak wordt het gebruikt in de petrochemie en de ziekenhuissector of in producten die duurzaam moeten zijn, zoals kunstgras, gasleidingen of zelfs opslagtanks van zwavelzuur. Met een zwembad dat osmose-vrij is, zich thuis voelt bij temperaturen van -20°C tot +90°C, geen last heeft van UV-licht en chemische producten geen aandacht schenkt, koopt u een zwembad voor het leven.

3 | Prijs: Een zwembad in polypropyleen is soms iets duurder in aankoop. Toch is de totaalprijs een voordeel omdat we weten dat u die dubbel en dik terugverdient dankzij de duurzaamheid en het onderhoudsgemak. In tegenstelling tot een betonnen kuip waar de liner kan scheuren/lekken of de betegeling moet hersteld worden, of een polyester bad waar osmose optreedt, moet u bij een polypropyleen zwembad geen herstellingen uitvoeren. De levensduur is bovendien ontzettend lang. In tegenstelling tot een liner die 10 tot 15 jaar meegaat, is dit een zwembad voor het leven.

4 | Op maat: een absoluut voordeel is dat polypropyleen maatwerk tot op de millimeter toelaat. Zo kunnen we bij FLOW bijvoorbeeld rekening houden met de randbetegeling zodat men door de aangepaste maat van het bad precies op een hele tegel uitkomt. Een aanpalend terras komt daardoor ook beter tot zijn recht.

5 | Dikte platen: bij FLOW maken wij gebruik van platen van 1cm dikte. Dit garandeert de lange levensduur en een degelijke isolatiewaarde. Bovendien worden de baden in België geproduceerd, waardoor we export vanuit het buitenland vermijden.  

Waarom kiezen voor een polypropyleen zwembad?

Kiezen voor een polypropyleen zwembad, dat is kiezen voor zekerheid.

Steeds meer mensen kiezen voor een polypropyleen zwembad in de tuin. Polypropyleen heeft zijn kwaliteit en degelijkheid doorheen de jaren bewezen: het is flexibel, scheurvast en bovenal antibacterieel. Onze polypropyleen zwembaden zijn omwille van hun chemische resistentie ongevoelig voor osmose, een diffusieproces dat na verloop van tijd zwarte bubbels doet ontstaan in uw eens zo heldere kuip. Bovendien is dit materiaal UV bestendig en op de koop toe een zeer goede isolator. Door de jaren heen heeft polypropyleen zich in de markt gezet als het perfecte materiaal voor de constructie van inbouwzwembaden.

Kiezen voor een polypropyleen zwembad, is dus kiezen voor zekerheid op langere termijn. Het aanleggen van een buitenzwembad is immers een duurzame investering in uw huis en tuin.

Ontdek de voordelen van een polypropyleen zwembadOntvang meer informatie


Hoe kies ik de kleur voor mijn zwembad?

Zwembadkleur als sfeermaker

Polypropyleen zwembaden zijn tot in de kern kleurvast en niet onderhevig aan extreme UV-omstandigheden. Onze baden hebben tevens een hoge waterspiegel welke een rustgevende en ruimtelijke uitstraling biedt. Het is en blijft fascinerend te zien hoe de omgeving zich via het gladde wateroppervlak weerspiegelt. De materiaalkleur van uw zwembadkuip bepaalt mede deze weerspiegeling. 

De kleur van uw zwembad kiest u voornamelijk volgens voorkeur van de waterkleur en de sfeer die u wenst te creëren. Een zwembad dat opgaat in de omgeving of juist als eyecatcher in uw tuin?

Ontvang een offerte voor uw FLOW droomzwembadOntvang onze zwembadbrochure

4 basiskleuren

FLOW kan uw zwembad leveren in 4 basiskleuren: wit, lichtgrijs, donkergrijs of zwart. Het water krijgt in functie van deze materiaalkleuren zijn eigen kleur.

1 | Wit

Een wit oppervlak laat bij zonlicht het water schitteren in een zachtblauwe kleur. Het water heeft een frisse en lichte kleur blauw. Deze kleur is ook uitermate geschikt om een maritieme stijl te creëren. De tint van het water springt bij dit bad in het oog.

2 | Lichtgrijs

De lichtgrijze kleur geeft het water een krachtige uitstraling en veel diepte. Het water straalt een intense kleur blauw uit. Deze grijstint is modern en tijdloos. Het past in elke omgeving waar water een inspiratiebron is. Schitterend maar niet verblindend, zichtbaar aanwezig en toch ingetogen.

3 | Donkergrijs

De donkergrijze kleur maakt indruk vanwege haar donkere turquoise kleur. Een donkere basiskleur zorgt voor een meer eigentijdse en discrete touch. De kleur van het water is meer rustgevend dan bij een lichte ondergrond. Met deze kleur bent u al snel in een mediterrane sfeer. Een donkergrijs zwembad heeft bij zonlicht een heldere en frisse uitstraling vanwege het krachtige blauwe water. Het water weerspiegelt de omgeving zonder te verblinden, precies zoals bij water in de natuur. Zelfs met donker of regenachtig weer heeft het zwembad een schone, heldere en natuurlijke uitstraling. Hoe donkerder het bassin, hoe scherper de weerspiegeling in het wateroppervlak.

4 | Antraciet

Qua spiegeleffect is een antraciet zwembad erg vergelijkbaar met een zwart bad. Dit bad is donker-donker grijs. Het voordeel van deze antraciete kleur t.a.v. een zwart bad is dat een antraciet bad wél dieptegevoel geeft, ook bij minder zonnig weer. Een antraciet zwembad versterkt het spiegeleffect. Je krijgt dus een echte spiegelvijver die de omgeving reflecteert. Dat is erg mooi wanneer de omliggende bomen en planten lichtjes bewegen in de wind. Hoe donkerder je bad, hoe sneller het opwarmt in de zomer. Een donkere kleur trekt warmte aan. De watertemperatuur ligt dus net een beetje hoger dan bij een klassiek 'blauw' zwembad.

Ontvang een offerte voor uw FLOW droomzwembadOntvang onze zwembadbrochure

Wat is het verschil tussen een skimmer en een overloopzwembad?

Wat is een skimmer?

Ons basiszwembad wordt standaard uitgerust met een hoogwater skimmer. FLOW werkt met een hoogwaterskimmer die toelaat dat het wateroppervlakte tot op enkele centimeters onder uw boordstenen reikt, wat het zwembad een prachtig uitzicht geeft. De skimmer zorgt er bovendien voor dat de drijvende deeltjes vlot afgevoerd worden via deze opening in de zwembadrand. 

FLOW werkt optioneel met skimmer zwembaden waarbij de skimmer over de ganse breedte van het zwembad is uitgefreesd in de plaat. Het water loopt als het ware over de volledige zwembadbreedte over in de skimmer. Op deze manier zorgt u voor een extra functioneel en uitermate strak geheel.

Wat is een overloopzwembad?

Een overloopzwembad loopt letterlijk over. Bij overloopzwembaden ligt het niveau van het water gelijk met de rand van het zwembad. Hierdoor krijgt u niet alleen een exclusief visueel effect (een spiegel); het zorgt er ook voor dat het oppervlaktewater over de hele lengte van het zwembad wordt afgevoerd. Tijdens het zwemmen ontstaat hierdoor nagenoeg geen golfslag. Het water loopt rustig in de overloopgoot, wordt gefilterd en komt gezuiverd weer terug in het zwembad. Met een afdekrand van natuursteen voor de overloopgoot ontstaat er een vloeiende overgang tussen de omgeving en het water: de vloer verdwijnt als het ware in het zwembad.

FLOW gaat telkens op zoek naar functionaliteit die de elegante lijnen van het zwembad niet in de weg staan.

Welke zwembadafdekking kies ik?

Een stevige zwembadafdekking garandeert de veiligheid van mensen en dieren rondom uw polypropyleen zwembad. Daarnaast biedt het ook bescherming tegen vuil en fungeert het als isolatie. Dit alles zonder in te boeten aan elegant design.

Onze zwembadlamellen worden op maat gemaakt van uw FLOW zwembad. Wij bieden hiervoor een ‘gewone’ en ecologische variant aan: 

PVC lamellen

Deze lamellenafdekking beschermt uw zwembad tegen grove vervuilingen en is veilig. Een stabiele afdekking voor uw polypropyleen zwembad en eenvoudig bedienbaar via een sleutelschakelaar of afstandsbediening.

Solar lamellen als ecologisch alternatief

Zoals aangegeven kan warmteverlies door het gebruik van een zwembadafdekking bijna volledig tegengehouden worden. Zelfs nog beter: solar lamellen transporteren, bij een gesloten zwembad, de zonne-energie naar het water en hierdoor wordt het water verwarmd. De gewonnen warmte kan niet naar boven uitwijken. Een meting van de globale straling bevestigt dat er van mei tot en met augustus gemiddeld 160 kW per vierkante meter per maand gewonnen kan worden. En dat bij een gesloten zwembad. Een sollar rolluik kan de warmtetemperatuur van uw zwembad automatisch met 4 à 8 graden doen stijgen. Zo zal u tijdens de zomermaanden amper beroep moeten doen op uw warmtepomp

Onze solar lamellen zijn er in 2 uitvoeringen: 

  • PVC solar lamellen

De PVC solar zwembadafdekking is de voordeligste variant van de energiebesparende zwembadafdekkingen. De warmte blijft niet alleen in het zwembad, het water wordt ook nog eens verwarmd door zonne-energie. De zwarte onderzijde houdt het water donker en voorkomt zodoende algengroei.

  • Polycarbonaat solar lamellen

Polycarbonaat is het hoogwaardigste materiaal voor lamellenafdekkingen. Het is slagvast en staat in het Hagelregister geregistreerd. Het oppervlak is zeer transparant en de onderzijde is zwart. Polycarbonaat lamellen zijn veel UV-bestendiger en veel beter bestand tegen hogere en lagere temperaturen dan hun PVC variant. Dit verhoogt hun levensduur met maar liefst 50% ten aanzien van lamellen in PVC.

Ontvang een offerte voor uw FLOW droomzwembadOntvang onze gratis zwembadbrochure

Zwembad onderhoud

Hoe moet ik mijn zwembad onderhouden?

Ook na de bouw van uw polypropyleen zwembad kan u bij ons terecht. Zowel voor onderhoudsbeurten als voor andere services helpen we u zo snel mogelijk uit de nood.

Naast het beperkte onderhoud vereist een zwembad jaarlijks twee technische onderhoudsbeurten: het ‘winterklaar maken’ aan het einde van het zwemseizoen en het ‘zomerklaar maken’ wanneer de temperaturen opnieuw stijgen. Wij bieden geheel vrijblijvend beide technische onderhoudsbeurten op het juiste moment aan zodat u zorgeloos van uw eigen zwembad kunt genieten.

Contacteer ons voor het onderhoud van uw zwembad

Hoe kan ik mijn zwembad winterklaar maken?

Ook na de bouw van uw polypropyleen zwembad kan u bij ons terecht. Zowel voor onderhoudsbeurten als voor andere services helpen we u zo snel mogelijk uit de nood.

Winteronderhoud van uw zwembad

Ook het winteronderhoud hoort bij de standaard onderhoudsbeurten, aangezien het zwembad dan voor een geruime tijd in “rust” wordt geplaatst. Tijdens de winter zal het water van uw buitenzwembad ongeveer 6 maanden overwinteren. Zodra de temperatuur van het water gezakt is tot onder 14°, is dit het ideale moment om uw zwembad hierop voor te bereiden.

Contacteer FLOW voor uw winteronderhoud

Hoe kan ik mijn zwembad zomerklaar maken?

Ook na de bouw van uw polypropyleen zwembad kan u bij ons terecht. Zowel voor onderhoudsbeurten als voor andere services helpen we u zo snel mogelijk uit de nood.

Zomeronderhoud van uw zwembad

Het belangrijkste onderhoud is wanneer we uit de winterperiode komen naar de lente toe, voor het zwembadseizoen. Alle opgehoopte vuilresten dienen dan verwijderd te worden om bacteriële en algengroei tegen te gaan. De filterintervallen dienen aangepast te worden en de waterkwaliteit moet terug op “peil” gebracht worden. De ontsmettingsautomaat dient opnieuw geijkt en afgeregeld te worden.

Contacteer flow voor uw zomeronderhoud

Zwembadtechnieken

Hoe werkt zwembadverwarming?

Uw zwembad rendabel en ecologisch verwarmen doe je met een warmtepomp

Uw polypropyleen zwembad verwarmen met een warmtepomp is een ‘must’ tijdens koudere periodes. Ze wordt vandaag dan ook standaard voorzien als zwembadverwarming in bijna elk project. Niet alleen zijn warmtepompen energiezuinig, daarnaast is het ook een effectieve manier om het zwembadwater op temperatuur te krijgen en houden. Geniet dus langer van een heerlijk verwarmd zwembad tijdens het voor- en naseizoen. Naast een gewone warmtepomp, kan u bij ons ook opteren voor een inverter warmtepomp. 

Een gewone warmtepomp heeft als nadeel dat ze relatief ‘luidruchtig’ is. De ventilator produceert vrij veel lawaai wat vrij hinderlijk is als de warmtepomp in de buurt van een terras of dicht bij de buren geplaatst wordt. Een gewone warmtepomp is bovendien relatief hoog in verbruik. 

Een inverter warmtepomp is een interessant alternatief voor een gewone warmtepomp. De inverter technologie zorgt voor een fluisterstille werking (-20db) en een hogere efficiëntie. Het energieverbruik met een inverter warmtepomp zakt met 50-60%. Bovendien kosten deze inverter warmtepompen slechts 15 - 20% meer dan een gewone warmtepomp - wat voor een dergelijke verbetering zeer interessant is.

Hoe werkt een zwembadpomp?

Een zwembadpomp is de ‘motor’ van uw waterzuivering. Een hygiënisch zwembad met schoon en fris water begint met het installeren van een goede en passende zwembadpomp. De zwembadpomp zorgt ervoor dat het water in het zwembad rondgepompt wordt, in beweging blijft en zodoende de noodzakelijke filters bereikt. 

Bij ons kan u tevens opteren voor een frequentie gestuurde pomp. De investering in een frequentie gestuurde pomp ligt misschien wat hoger dan bij een ‘gewone’ circulatiepomp, maar ze maken dankzij hun efficiëntie een forse besparing op het energieverbruik mogelijk. U kan jaarlijks tot 1000kw besparen.

De werking van een frequentie gestuurde pomp komt neer op het zoeken naar een evenwicht tussen vraag en aanbod. Is de vraag naar ontsmettingsmiddelen en zuiver water groot, dan zal de pomp aan een hoger toerental draaien. Wanneer het zwembadrolluik geopend wordt zal deze pomp een iets groter debiet produceren waardoor eventuele oppervlaktevervuiling meteen wordt weg gefilterd. Hierna schakelt de pomp over op een lager debiet. Dit heeft een betere filtering én een lager energieverbruik tot gevolg. De belangrijkste besparing die u kan realiseren is het voorkomen van overcapaciteit. De pomp zal minder energie verbruiken wanneer ze minder hard moet werken. 

Welke zwembadfilter moet ik kiezen?

Geen zorgeloze zwembadervaring zonder de juiste zwembadtechnieken en installatie. Om een goede filtering en gezond zwembadwater te garanderen, is een kwalitatieve filterunit een must.

Een goede waterbehandeling hangt af van verschillende essentiële aspecten, namelijk een aangepaste filterinstallatie bestaande uit een zwembadpomp, een zwembadfilter en een ontsmettingssysteem.

Hoe beter de samenstelling van deze filterunit, hoe beter uw zwembadtoestellen optimaal samenwerken met kristalhelder en hygiënisch zwembadwater tot gevolg! De warmtepomp zorgt vervolgens voor een aangename temperatuur van uw water.

Eenvoudig zwembadonderhoud dankzij een zwembadfilter

Een buitenzwembad vangt heel wat bladeren en andere vuildeeltjes op. Een zwembadfilter is dan ook noodzakelijk om steeds te kunnen genieten van glashelder water. Een goede zwembadfilter zorgt ervoor dat het zwembadonderhoud weinig tijd vraagt. Hoe beter er mechanisch gefilterd wordt, hoe minder chemicaliën er bovendien nodig zijn om uw zwembad te zuiveren.

Glasfilter

De capaciteit van de filtering van uw glasfilter berekenen wij in functie van het volume van uw polypropyleen zwembad, waarbij rekening wordt gehouden met een veiligheidsmarge. We trachten hierbij ondercapaciteit te vermijden (gevolg: slechte waterkwaliteit), maar eveneens overcapaciteit (gevolg: onnodig stroomgebruik).  

Optimalisatie van uw filtersysteem met een extra multicyloon filter

Bij ons kan je tevens ook opteren voor een extra multicyloon filter. Deze additionele voorfilter zorgt ervoor dat de zandfilter een stuk ontlast wordt. De multicyloon filter zorgt voor een sterk verlaagd waterverbruik, doordat de zandfilter minder gespoeld zal moeten worden. Door het minimaliseren van deze filter backwashes bespaart u al snel duizenden liters water per jaar! Uw polypropyleen zwembad minder moeten aanvullen met leidingwater, zorgt bijgevolg ook voor een lagere opwarmkost van het vers water dat u moet toevoegen. Tevens vermijdt u extra producten om het vers water te behandelen. Een multicycloon filter is een investering die u snel zal terugverdienen!





Zwembad regelgeving

Is er een bouwvergunning nodig voor een zwembad?

FLOW begeleidt u bij de bouwvergunning van uw zwembad

Weet u niet of u een vergunning nodig heeft voor de aanleg van uw polypropyleen zwembad? Hulp nodig bij het aanvragen van deze vergunning? Geen probleem, wij helpen u graag op weg!

Voor meer info verwijzen wij u graag naar de website van de Vlaamse overheid

Contacteer FLOW

Zoals u wellicht weet heeft u voor het aanleggen verharde constructies in de tuin in principe een bouwvergunning nodig. Toch bestaat er in Vlaanderen een vrijstellingsregeling waardoor u zonder vergunning al een heel eind kunt komen. 

We zetten voor u enkele regels even op een rijtje. U kan een polypropyleen zwembad aanleggen zonder bouwvergunning wanneer: 

      • De bebouwde oppervlakte van een niet-overdekte constructie (terras, zwembad, vijver) niet groter is dan 80m². Hou er rekening mee dat wanneer u reeds zo’n constructie heeft in de tuin, dat deze moeten worden meegeteld bij de berekening van de maximale oppervlakte.

      • Uw zwembad minstens 1m van de perceelsgrens ligt. 

Belangrijk: de regels in het Brussels gewest zijn een stuk strikter. Hier is een bouwvergunning vereist vanaf een niet-overdekte constructie van 20m².

Wilt u een zwembad in de tuin zonder te voldoen aan bovenstaande voorwaarden, dan zal u een bouwvergunning moeten aanvragen. Een vergunning voor de aanleg van uw zwembad vraagt u aan bij de gemeente. De gemeente behandelt uw aanvraag gemiddeld genomen binnen de twintig dagen. Zonder tegenbericht kan u na deze twintig dagen beginnen aan de bouw van uw zwembad. In andere gevallen kan de gemeente een onderzoek starten en kijken naar mogelijke bezwaren.

FAQ

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x